ÜYELİK KATEGORİLERİ

Tüçed üyelik kategorileri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz

TUÇED TÜRKİYE ÇEVİRMENLER DERNEĞİ ÜYELİK KATAGORİLERİ
18.01.2008 TARİH VE 2008/03 SAYILI Y.K.KARARI İLE UYGULAMAYA BAŞLAMIŞTIR.

Kategori-1 ÇBİS-M ÇEVİRİ BÜROSU İŞLETME SAHİBİ
Çeviri Bürosu veya şirketinin işletme sahiplerine verilir. Derneğimize üye olan Tercüme Bürosu işletme sahibine verilen sınıf olup büroya asmak üzere “Tescil ve Yetki Belgesi” verilir.

Kategori-2 ÇBİY-S ÇEVİRİ BÜROSU İŞLETME YÖNETİCİSİ
Çeviri Bürosu yöneticilerini kapsar. İstisnai durumlar hariç bu yöneticinin en az 2 yıl tercüme bürosu işletme deneyimi olmak zorundadır. İşletme sahibinin tavsiyesi ile üyeliğe alınır.

Kategori-3 Ç-M ÇEVİRMEN (M)
Yurt içi ve Yurt dışı Mütercim Tercümanlık, yabancı dil, öğretmenlik, dil ve kültür gibi yüksek okullardan diploma ile mezun olup vergi mükellefi olan gerçek mütercim tercümanlara verilir. Bu tercüman Simültane, Konsekütif, yazılı ve sözlü tercümanlık yapabilir. Bu kategori üyelerine ayrıca “Çevirmenlik Yetki Belgesi “ verilir.

Kategori-4 Ç-S ÇEVİRMEN (S)
Yurt içi ve Yurt dışı Mütercim Tercümanlık, yabancı dil, öğretmenlik, dil ve kültür gibi yüksek okullardan diploma ile mezun olup vergi mükellefi olmayan üyelere verilir. Bir çeviri kuruluşuna bağlı olarak çevirmenliğinin faturası çeviri kuruluşu tarafından düzenlenerek stopaj vergisi de ödenmek kaydıyla Simültane, Konsekütif, yazılı ve sözlü tercümanlık yaparlar. Ayrıca serbest çevirmenlik yapanlar da bu kategoridedir.

Kategori-5 RÇ-S veya RÇ-M REHBER- ÇEVİRMEN
Serbest çalışan veya vergi mükellefi olan Turizm Bakanlığı kokartlı rehberlere verilir. Turizm Bakanlığınca (Dil-A) ve genelde sözlü kısmen yazılı olarak rehber tercümanlık hizmetleri veren ve derneğimize üye olan profesyonel turist rehberleridir. Yazılı ve sözlü tercümanlık yapabilir. (Tur.Bak. Dil –A)

Kategori-6 DEG-M veya DEG-S DİL ENFORMASYON GÖREVLİSİ
Turizm Bakanlığı Enformasyon Memurluğu (Dil-B) yabancı dil sınavını kazanmış ve derneğe üye olanlara verilir. Sözlü tercümanlık yapar. Takdir edildiğinde ise yazılı çeviri de yapabilir. (Tur.Bak. Dil –B)

Kategori- 7 PÇ-M veya PÇ-S PRATİK ÇEVİRMEN
Yurt içi ve Yurt dışı Mütercim Tercümanlık, yabancı dil, öğretmenlik, dil ve kültür gibi yüksek okullardan mezun olmayıp diploması herhangi bir dil diploması olmayan, kendi çabası ile pratikte sözlü olarak dil öğrenip turizmde transfer men, otel rehberi, operasyon görevlisi ve diğer branşlarda sözlü dil hizmeti veren ve derneğimize üye olanlara verilir. Bu kişiler sadece kendi sorumlulukları dâhilin de pratik sözlü tercümanlık yapabilirler.

Kategori- 8 FG-M veya FG-S FAHRİ VEYA GÖNÜLLÜ ÜYELER
18 Yaşını doldurmuş, çevirmenlikle ilgili kişi veya kuruluşların gönüllü veya fahri üyelik başvurularına istinaden verilir. Bu üyelerin çevirmenlik eğitimleri veya yaptıkları işlere bakılmaksızın tüzük gereği üyeliklere kabul edilenlerden oluşmaktadır.